פסיכותרפיה רוחנית יהודית בישראל
המחקר אודות פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל מתבצע באוניברסיטת חיפה על ידי פרופ' עפרה מייזלס מאוניברסיטת חיפה וד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא מהמכללה האקדמית צפת. מחקר זה הוא חלק מפרויקט מחקר בינלאומי רחב, בו שותפים עשרות צוותי מחקר ברחבי העולם. מטרת הפרויקט הבינ"ל להרחיב ולהעמיק את הביסוס המחקרי והידע על שילוב גישות רוחניות בפסיכותרפיה. המחקר הבינלאומי והישראלי נתמך כספית על ידי קרן ג'ון טמפלטון – The John Templeton Foundation. ריכוז המחקר הבינלאומי מתבצע על ידי Brigham Young University, שביוטה בארצות הברית.
המחקר שלנו הוא פורץ דרך, והוא הראשון בעולם שחוקר שיטות של פסיכותרפיה בישראל שמשלבות רוחניות יהודית בישראל, מתוך מטרה להבין איך הן מתבצעות, באילו מצבים הן מטפלות, מה קורה במהלכן, מה סוג ההתערבויות שמטפלים נוקטים בהם, עד כמה הן מועילות למטופלים, מה הדומה והשונה בין הגישות הטיפוליות השונות, ועוד.
פרויקט המחקר הישראלי – פסיכותרפיה משולבת רוחניות יהודית
המחקר אודות פסיכותרפיה משולבת רוחניות יהודית בישראל מתבצע באוניברסיטת חיפה על ידי פרופ' עפרה מייזלס מאוניברסיטת חיפה וד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא מהמכללה האקדמית צפת, בריכוזה של גב' ליאת צוקר.
צוות המחקר הישראלי הוא אחד מתוך עשרות צוותי מחקר ברחבי העולם המשתתפים בפרויקט מחקר בינלאומי רחב וחדשני זה. מטרת הפרויקט הבינלאומי היא להרחיב ולהעמיק את הביסוס המחקרי והידע האקדמי על שילוב גישות רוחניות בפסיכותרפיה. ריכוז המחקר הבינלאומי מתבצע על ידי Brigham Young University, שביוטה בארצות הברית בתמיכת קרן ג'ון טמפלטון – The John Templeton Foundation.
זהו פרויקט פורץ דרך, גם בהקשר הבינ"ל וגם בהקשר הישראלי. לראשונה בעולם, נחקרות שיטות פסיכותרפיה משולבות רוחניות יהודית, מתוך מטרה להבין איך הן מתבצעות, באילו מצבים נפשיים הן מטפלות, מה קורה במהלכן, מה סוג ההתערבויות הפסיכולוגיות והרוחניות שמטפלים נוקטים בהם, עד כמה הן מועילות למטופלים, מה הדומה והשונה בין הגישות הטיפוליות השונות, ועוד.
המחקר הישראלי עוקב אחרי עשרות רבות של מטופלים אצל מגוון מטפלי פסיכותרפיה יהודית בעלי גישות שונות. בנוסף לאיסוף הנתונים לתוך מאגר מידע נרחב, צוות המחקר הישראלי מראיין מייסדי שיטות טיפול, מורים ומטפלים העוסקים בפסיכותרפיה יהודית.
אתם מוזמנים להצטרף למחקר
גב' ליאת צוקר jewishpsyche@gmail.co
פרויקט המחקר הבינלאומי – פסיכותרפיה משולבת גישות רוחניות
במשך רוב המאה ה- 20, אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש התעלמו מתפקיד הרוחניות בתהליך התרפויטי. לאחרונה מתרחש שינוי במגמה זו, כשנוצרות גישות טיפול רוחניות רבות, חלקן מבוססות על שיטות ריפוי של מסורות רוחניות, מן המערב והמזרח. אמנם ממחקרים ראשוניים אחדים עלתה תמיכה בתרומתן של גישות אלו, אך בהעדר בסיס מחקרי נרחב ומספק, הגישות הטיפוליות הרוחניות נותרות בשולי השדה הקליני של בריאות הנפש.
קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בריגהם יאנג שבארה"ב, יזמו את המחקר הבינ"ל הנוכחי ופנו לקרן ג'ון טמפלטון, מתוך מטרה ארוכת טווח – ליצור רשת בינלאומית ובינתחומית של חוקרים ומטפלים הפועלים לקידום התחום הרוחני בעולם הטיפול. מחקר בינלאומי זה הוא חלק מאסטרטגיה כוללת להביא גישות טיפול יותר רוחניות לזרם המרכזי של הבריאות הנפשית.
הפרויקט הבינ"ל מכיל עשרות צוותי מחקר ברחבי העולם, שכל אחד מהם אוסף מידע אודות פסיכותרפיה משולבת רוחניות בהקשר אחר ובתרבות אחרת, למשל, פסיכולוגיה סופית או פסיכותרפיה רוחנית בקונטקסט איסלמי (רשימת כל צוותי המחקר נמצאת כאן). צוות המחקר הישראלי תורם לפרויקט הבינ"ל את הזווית הייחודית של חקר גישות של פסיכותרפיה יהודית.
צוות המחקר
פרופ' עפרה מייזלס היא חוקרת ראשית בפרויקט מחקר זה. פרופ' לפסיכולוגיה התפתחותית בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה ופסיכולוגית קלינית; שימשה כדיקן הפקולטה לחינוך וכיו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך.
מחקריה התבססו על תיאוריית ההתקשרות ועסקו ביחסים קרובים (רומנטיים, חברויות) ובעיקר ביחסי הורים ילדים תוך דגש על ההקשר החברתי-תרבותי הישראלי והמעבר מהתבגרות לבגרות בישראל. בנוסף התמקדה במערכת המוטיבציונית של טיפול (CARING) וכתבה על כך ספר – The Caring Motivation- שיצא לאור בהוצאת אוקספורד. יש לה כ-100 פרסומים שונים, מאמרים, פרקים וספרים במיגוון במות פרסום. בעשור וחצי האחרונים היא מתמקדת במחקר על המימד הרוחני של ההתפתחות האנושית ועל חיפוש משמעות והתפתחות רוחנית. היא הייתה בין יוזמי ומארגני הכנס האקדמי הישראלי לחקר רוחניות עכשווית ובין מקימי התוכנית לתואר שני בהתמחות בפסיכותרפיה אינטגרטיבית גוף-נפש-רוח. לאחרונה הקימה עם עוד שותפים את המרכז הרב-אוניברסיטאי לחקר וטיפוח רוח האדם. דוא"ל: ofram@edu.haifa.ac.il
ד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא היא חוקרת ראשית בפרויקט מחקר זה. היא ראש החוג למיסטיקה ורוחניות, תכנית לימודים אותה הקימה במכללה האקדמית צפת, ומעניקה תואר ראשון BA באישור המל"ג. בנוסף, היא שותפה להקמת מיזמים אקדמיים אחרים, כגון מרכז מיד"ע לחקר דתות עכשווית בישראל בחסות מכון ון ליר, האגודה הישראלית לחקר דתות, הכנס הישראלי לחקר רוחניות עכשווית. ד"ר רוח-מדבר שפירא היא מחלוצי חקר הרוחניות האלטרנטיבית העכשווית בישראל, ועסקה במחקר ביקורתי של מפגשים ומיזוגים שונים בין הרוחניות לבין מסורות וממסדים, כגון המפגש בין ניו אייג' ליהדות, בין ריפוי אלטרנטיבי-רוחני ופוסטמודרניזם, בין המדינה ל"כתות" ועוד.גרה ברעננה, נשואה, אם לשתי בנות מתוקות.
מחקרים לדוגמה: על חוק ההיפנוזה הישראלי והשפעתו על שדה הטיפול הרוחני-אלטרנטיבי, דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית, מזווית יונגיאנית, ניתוח פרוידיאני של אגדת חז"ל על דוד והתהום, על תפקיד השפה בשיטות הטיפול הרוחניות-אלטרנטיביות, המשגה של חוויות שיא חיוביות. דוא"ל:m.ruahmidbar@gmail.com
חברים נוספים בוועדה המלווה
ד"ר מיכאל אבולעפיה פסיכיאטר ילדים ונוער. בשנת 2016 ייסד את רשת בתי הספר "לב אל לב", בה הוא מלמד ומכשיר מטפלים בשיטת "הפסיכותרפיה היהודית האינטגרטיבית" שפיתח.
גבריאל (גבי) שטרנגר, יליד 1965, גדל בשוויץ וחי בארץ משנת 1984. הוא פסיכולוג קליני מומחה, מטפל אישי וזוגי בקליניקה פרטית בירושלים ומרצה בבית-ספר לפסיכותרפיה ע"ש מגיד, מיסודה של האוניברסיטה העברית. הוא מוסמך לפסיכותרפיה מטעם המכון הפסיכואנליטי בירושלים ובעל הרשאות בהיפנוזה ו-EMDR. בעבודתו הקלינית גבי משלב שיטות שונות מתחום היהדות עם מטופלים המעוניינים בכך. מזה שנים הוא מפתח שיטה ייחודית של מדיטציה יהודית ומלמד אותה בארץ ובמערב אירופה. בנוסף, גבי מלמד קבלה, חסידות ורוחניות יהודית בארץ, בשוויץ, גרמניה ואוסטריה. הוא חבר בעמותה הגרמנית "Stuttgart Lehrhaus Foundation for Interreligious Dialogue" ומרצה ומשתתף במסגרת זו במפגשים בין-דתיים מגוונים. בתור זמר גבי משתתף במופעים מסוגים שונים ומשלב שירה יהודית רוחנית בסמינרים שהוא מעביר. פרסומיו כוללים את הספר "מסע אל החירות: ליל הסדר כתהליך צמיחה" (הוצאת כרמל, 2004), מספר ספרים על רוחניות יהודית בשפה הגרמנית, ומספר תקליטורים עם שירה יהודית רוחנית.
המטפלים המשתתפים במחקר (רשימה חלקית)
יעל שפיר גריבי M.A (בהצטיינות) בפסיכותרפיה וייעוץ. N.L.P Certified Trainer.מרצה ומכשירה מטפלים בבייבלתרפיה, פוסטראומה, NLP ודמיון מודרך. יוצרת שיטת הטיפול בייבל-תרפיה, שיטה לשינוי התודעה באמצעות תהליכים חווייתיים המבוססים על הנראטיב המקראי. שיטה ייחודית מסוגה בעולם המשלבת את ה-N.L.P וסיפורי התנ"ך. יוזמת פרויקט "מובילות קהילה" ביחד עם ארגון JWRP המאפשר לנשים ליצור קהילות תמיכה והעצמה המבוססות על ערכי היהדות. בעלת קליניקה פרטית מומחית בפריון ובפוסט טראומה.
טלפון: 0503070787
דוא"ל: yaligaribi@gmail.com
אבינועם מיימון בעל תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית יישומית. בעל ניסיון של 24 שנים ביעוץ חינוכי, משפחתי ואישי. מרצה ומכשיר אנשי טיפול בביה"ס לייעוץ תורני ביד בנימין. מנהל מקצועי בפרויקט למניעת נשירה בקרן וולפסון בו מנחה ומדריך מנהלים, מורים ואנשי צוות טיפול בתלמודי תורה. מנחה קבוצות במסגרת האקדמיה הדיאלוגית.
טלפון: 052-4244478
דוא"ל: avinom@gmail.com
זיווה ברכה גדרון מטפלת ומדריכה בפסיכודרמה, פסיכותרפיסטית התמחתה בטיפול יחידני זוגי ומשפחתי .מסיימת דוקטורט בפסיכולוגיה בנושא תקווה בשדה הטיפול הקבוצתי בדגש על היבטים רוחניים על פי החסידות. מרצה בכירה במכון רוטנברג לפסיכולוגיה יהודית. מנהלת "הקול קורה" המכון הירושלמי לפסיכודרמה. מנחה בית מדרש יוצר ומביימת קבוצות יוצרים בתיאטרון אישי.
אתר האינטרנט: www.hakolkore.co.il
קישור לסרטון https://vimeo.com/254563955:
קישור למאמר בעיתונות שינוי פנימי: המהפכה בטיפול הנפשי שמה בצד את האדם היוצר https://www.makorrishon.co .il/judaism/74449
טלפון: 050-6375229
דוא"ל: zivabg18@gmail.com
אברהם ביטקין (MSW) עובד סוציאלי קליני ומטפל CBT. עבודה בתחנות בריאות הנפש הציבורית במודיעין עילית ואשדוד, במקביל קליניקה פרטית בעיר רחובות. מדריך פסיכודינמי במסלול "טיפול פסיכודינמי לילדים ונוער" (אוני' בר-אילן).
בטיפול אצלי יש דגש מיוחד על החיבור בין עולמות הפנימיים של האדם, ואנו עושים יחד עבודת התבוננות אישית על פי ראיה החסידית. החסידות נותנת ראיה מחודשת על הקונפליקטים הקיומיים בהם נמצא אדם לאורך שנות חייו, ומציעה דרך שמושתתת על קבלת תפקידו של האדם בחייו הנוכחיים ולקיחת אחריות על חלקו בעולם.
טלפון: 0527741770
דוא"ל: clinic@bitkin.co.il
יששכר עשת פסיכולוג קליני ורפואי, מטפל בהיפנוזה, מדריך בטיפול משפחתי ובטפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT). עובד בפסיכותרפיה מגובת מחקר, מטפל בהפרעות קליניות שונות ומלווה מתמודדים במחלות מסכנות חיים ובאיומים קיומיים. משלב בעבודה הטיפולית את הגישה הקיומית, ערכי מוסר, אמונות רוחניות ותרבות.
אתר "לרפא את יצירי כפיך" :https://www.hebpsy.net/isaschar
פייסבוק: https://www.facebook.com/isas.eshet
טלפון: 049582323 0507799718
דוא"ל: isas.eshet@gmail.com
בינימין גולדנהירש פסיכולוג קליני וחינוכי דוקטורנט בתוכנית "פסיכואנליזה וממשקיה", בית ספר לפסיכותרפיה, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב. מטפל בילדים, מתבגרים, מבוגרים ובזוגות בגישה פסיכודינמית גמישה. לאורך השנים למד תורה ויהדות במסגרות שונות והוסמך לרבנות. שנים רבות עוסק בדתיות, רוחניות ובפסיכותרפיה. כיום לומד, מלמד ומטפל במזכרת בתיה.
טלפון: 0507240873
דוא"ל:benjaminfranklin1@gmail.com
שלומית קרן עוזיאל תואר שני במוקד תראפיות ביצירה והבעה, חינוך מיוחד, אוניברסיטת חיפה. התמחות בביבליותרפיה (תראפיה בסיפור) אונ' חיפה לימודי המשך. עובדת עם משברים מכל סוג וגיל, מתמודדים עם מחלה, טראומה ואובדן וגם משברים "רגילים" שהחיים מזמנים לנו, בכל צומת בדרך שלנו. לחדר הטיפולים אני מביאה סל עמוס בשנים של למידה וניסיון בעבודה עם ילדים, נוער, צעירים ומבוגרים, הנחית קבוצות, עבודה בחירום, הרצאות וניהול הוסטל ודיור מוגן לפגועי נפש.
טלפון: 0523443566
דוא"ל: shlomit.ku@gmail.com
אתר – http://shlomitku.com/default.
בת שבע סדן M. A. בטיפול בהבעה ויצירה, בעלת קליניקה פרטית לטיפול במבוגרים ובזוגות. בוגרת מכון רוטנברג לפסיכולוגיה יהודית. מרצה במקומות שונים ומעבירה סדנאות של טיפול באומנות ברוח הפסיכולוגיה היהודית ומשנתו של פרופ רוטנברג.
טלפון: 0523003766
דוא"ל: batshevasa@gmail.com
ד"ר מרום גורין עו"ס קליני. מומחה בטיפול בחרדה וטראומה בשיטות מגוונות כגון: EMDR ן- SE. מטפל בקליניקה פרטית במודיעין. מנהל היחידה הקלינית במרכז חוסן שומרון. מרצה במכון מגיד מיסודה של האוניברסיטה העברית בתוכנית לטיפול בעזרת בעלי חיים. מרצה וחבר הסגל במכון רוטנברג לפסיכולוגיה יהודית. מרצה, כותב ומלמד פסיכולוגיה יהודית במספר מסגרות אקדמיות.
טלפון: 052-9577349
דוא"ל: – marom.gorin@gmail.com
ד"ר מיכל פכלר פסיכולוגית קלינית מעל 30 שנה. עובדת בגישת הפסיכולוגיה היהודית של אביה פרופ מרדכי רוטנברג. מנהלת את מכון רוטנברג המרכז לפסיכולוגיה יהודית ע"ש בעז רוטנברג ( הבן הצעיר ואח של מיכל ), מכון המלמד מטפלים ואנשי חינוך את הגישה הדיאלוגית יהודית ע"פ הצמצום.
מלמדת יחד עם פרופ' רוטנברג במכון רוטנברג. מרצה באוניברסיטה העברית בביה"ס לעו"ס תואר שני פרקטיקום – טיפול בגישה דיאלוגית – יהודית של פרופ' רוטנברג.
ד"ר יאיר כספי מחברם של ״הילד שכמעט הציל את אמו״, ״ניסיון – פסיכולוגיה ויהדות מסע תיקון״ ו"לדרוש אלוהים״.
מנהל את ״פסיכולוגיה ביהדות”, תכנית לטיפול קבוצתי״.
זוהרה טרייסטמן, M.a. בייעוץ חינוכי, יוצרת הגישה 'מיניות מרובדת' המחברת בין מין לב ורוח, מרצה ומלווה תהליכי ריפוי ושלום בין המינים. זוהרה משלבת בעבודתה פרקטיקות מעולם הטנטרה והפסיכותרפיה הגופנית, הכשרה בטיפול מיני וזוגי קונבנציונאלי והעמקה במיסטיקה היהודית. לומדת במסלול התלת שנתי במכון 'רותם' בשיתוף הדסה הר הצופים טיפול זוגי ומשפחתי וטיפול מיני. מתמחה במוקדים של אורגזמתיות, חיבור לגוף ותודעה רחבה על ריפוי המיניות הגברית.
נייד: 0523610248
דוא"ל zoharamiz@gmail.com
קישור לדף הפייסבוק זוהרה טרייסטמן
שי גיל ( M.A), פסיכותרפיסט יונגיאני, מטפל בתנועה והבעה( מדריך) ומגשר משפחה, המטפל בילדים, מתבגרים ומבוגרים. חוקר, מלמד וכותב על הסיפור החסידי, עולם האגדה והמיתוס בזיקה להתפתחות רגשית ולעבודת הנפש. מלמד על הסיפור החסידי במסגרת התכנית לביבליותרפיה בסמינר הקבוצים, מרכזי פסג"ה ובמסגרות פרטיות נוספות. כמו כן, מנחה קבוצות ויחידים במרחב הטיפולי-חינוכי בשילוב כלים מעולם: הפסיכותרפיה והתרפיות הבלתי מילוליות.
קליניקות: מיט"ב גליל עליון, קבוץ מורן בגליל המערבי וקדימה צורן בשרון.
טלפון: 0524333757
דוא"ל: shaigil@013.net
חזקי שטיינמץ פסיכולוג בהתמחות חינוכית. מטפל בילדים ובמתבגרים, מדריך הורים וצוות חינוכי מהאוכלוסיה החרדית והדתית דוברי עברית, אידיש ואנגלית. מטפל בחרדות, בטראומות, פגיעות מיניות, בעיות מוטיבציה, בעיות חברתיות, בעיות התנהגות, קשיים סביב ADHD וקשיי ויסות אחרים. הגישה הטיפולית שלי באוריינטציה אינטגרטיבית מבוססת על טיפול פסיכודינמי, CBT, EMDR, ופסיכותרפיה עם אינטגרציה של ערכים ורוחניות.
אני מאמין כי מטפל טוב הוא מטפל המתיחס אל כלל האדם: גוף, נפש והחלק הרוחני של האדם. מטפל טוב הוא מטפל היודע להיות גמיש ואינטגרטיבי, יודע לתפור חליפה לפי מידות המטופל העומד לפניו. אני מאמין שיסוד האדם הוא טוב וכי מגיע לכל אדם לחיות טוב ובשלמות עם עצמו ועם סביבתו ושבני האדם משפעים זה על זה. קליניקה בירושלים.
טלפון: 054-8429110
דוא"ל: ccsteinmetz@gmail.com
שרונה חונן מנטורית, M.A, פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית וזוגית, בוגרת מכון אדלר. מרצה מומחית בפסיכולוגיה נשית ומגדר בוגרת לסלי קולג׳, ויועצת לחיי אישות בקדושה מוסמכת ממכון פועה והרבנות הראשית לישראל. פיתחה שיטה לנשים לאהבה והערכה עצמית באור החסידות והיהדות, המצליחה בחסדי ה׳ ברחבי העולם. מייעצת מומחית בתוכנית רדיו. תושבת ראשון לציון.
טלפון: 0508512282
דוא"ל: sharona.honean@gmail.com
סיוע בריכוז המחקר האיכותני
איה רייס פסיכולוגית קלינית (MA), מטפלת במבוגרים באופן פרטי, ודוקטורנטית בחוג לייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה. מחקרה, בהנחיית פרופ' עפרה מייזלס, מתמקד בקשר בין הדרך הרוחנית האישית והמקצועית של פסיכותרפיסטים. כמו כן היא מלמדת בתוכנית הפסיכותרפיה התלת שנתית של "טבע ומהות". איה מפתחת שיטת חקירה המשלבת גוף נפש ורוח דרך יצירה.
שני מאמריה בעברית התפרסמו בגיליון יולי 2019 של כתב העת "פסיכואקטואליה" בנושא פסיכותרפיה ורוחניות:
רייס, א. (2019). מודל לשילוב בין רוחניות ופסיכותרפיה. פסיכואקטואליה, 31-37.
פלדחי, ע. ורייס, א. (2019). שונאים, סיפור אהבה: על הקשר ההיסטורי שבין פסיכותרפיה ורוחניות. פסיכואקטואליה, 23-30.
כנס מסכם של פרוייקט יום עיון בנושא פסיכותרפיה הכנס הבינלאומי ה -4 כנס שערים לרוח
המחקר הבינלאומי על ורוחניות יהודית בנושא רוחניות ופסיכיאטריה
פסיכותרפיה ורוחניות
יום עיון בנושא פסיכותרפיה ורוחניות יהודית- 8/9/2019
ב- 8/9/2019 התקיים יום עיון ראשון מסוגו שעסק בפסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון עסק בכמה סוגים של חיבורים- חיבור בין פסיכותרפיה לבין רוחניות יהודית לגווניה וזרמיה השונים, חיבור בין האקדמיה לשדה הטיפול שמשלב רוחניות יהודית, וחיבור בין המטפלים המשלבים בעבודתם רוחניות יהודית (כצעד ראשון לבניית קהילה של פסיכותרפיה רוחנית יהודית בישראל). יום העיון התקיים במוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב ונכחו בו עשרות אנשים ויצר התעניינות רבה בקרב הציבור. יום העיון נערך במסגרת פרויקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית, בראשות החוקרות פרופ' עפרה מייזלס מאוניברסיטת חיפה, וד"ר מריאנה רוח מדבר שפירא מהמכללה האקדמית צפת. המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב.
A Seminar of Psychotherapy and Jewish Spirituality
A Seminar about Psychotherapy and Jewish Spirituality, September 8th, 2019, Tel Aviv, Israel The Seminar was about Connecting Psychotherapy and Jewish spirituality in its various streams, Connecting Therapists integrating Jewish spirituality (As a First Step of Building a Jewish Spiritual Psychotherapy Community in Israel), and Connecting the practice world of psychotherapy that integrates Jewish spirituality and the academia Supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University The views expressed at this event are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
Dr. Michael Binyamin Aboulafia: The essence of Jewish integrative psychotherapy – A case study
Dr. Michael Binyamin Aboulafia Psychiatrist | Founder of "Integrative Jewish Psychotherapy“ | Research team member Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Project. in the WPA International Congress on Spirituality and Psychiatry | Dec 1-4, 2019 | Jerusalem, Israel The essence of Jewish integrative psychotherapy – A case study Dr. Michael Binyamin Aboulafia Psychiatrist | Founder of "Integrative Jewish Psychotherapy“ | Research team member The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this event are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
הרצאה של ד"ר מיכאל אבולעפיה, פסיכיאטר חבר הוועדה המלווה של פרוייקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל | מייסד שיטת "הפסיכותרפיה היהודית האינטגרטיבית". ההרצאה התקיימה בכנס בנושא פסיכיאטריה ורוחניות של ארגון הפסיכיאטרים העולמי | 1-4/12/2019 | ירושלים המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בארוע זה הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
Gabriel Strenger: Psychotherapy with a Hassidic client
Gabriel Strenger: Psychotherapy with a Hassidic client suffering of “Spiritual Dissonance” and religious emptiness Gabriel Strenger, Clinical psychologist | Research team member Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Project Lecturer at the Magid Institute | Member of Stuttgarter Lehrhaus Foundation for Interreligious Dialogue in Germany Lecture in the WPA International Congress on Spirituality and Psychiatry | Dec 1-4, 2019 | Jerusalem, Israel. The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this event are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
גבי שטרנגר: טיפול פסיכותרפי עם מטופל חסידי המתמודד עם "דיסוננס רוחני" וריקנות דתית הרצאה של גבי שטרנגר, פסיכולוג קליני מומחה | חבר הוועדה המלווה של המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל מרצה במכון מגיד | חבר קרן שטוטגארט-להרהאוס לדיאלוג בין-דתי בגרמניה ההרצאה התקיימה בכנס בנושא פסיכיאטריה ורוחניות של ארגון הפסיכיאטרים העולמי | 1-4/12/2019 | ירושלים המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
Yael Shafir Garibi : The Quiet Revolution of Bible Therapy – Consciousness, Soul, and Intention
Yael Shafir Garibi : The Quiet Revolution of Bible Therapy – Consciousness, Soul, and Intention Yael Shafir Garibi, Psychotherapist & Consultant | N.L.P Certified Trainer | Founder of Bible-Therapy treatment method Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality study Project Lecture in the WPA International Congress on Spirituality and Psychiatry | Dec 1-4, 2019 | Jerusalem, Israel. The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this event are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
יעל שפיר גריבי: המהפכה השקטה של הטיפול התנכ"י – תודעה, נפש וכוונה הרצאה של יעל שפיר גריבי, פסיכותרפיסטית ויועצת | מאמנת NLP מוסמכת | יוצרת שיטת הטיפול בייבלתרפיה הרצאה בנושא: המהפכה השקטה של הטיפול התנכ"י – תודעה, נפש וכוונה ההרצאה התקיימה בכנס בנושא פסיכיאטריה ורוחניות של ארגון הפסיכיאטרים העולמי | 1-4/12/2019 | ירושלים המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
Dr. Ziva Bracha Gidron: Hope in the spiritual Jewish-Hassidic approach Revived in Therapeutic Model
Dr. Ziva Bracha Gidron: Hope in the spiritual Jewish-Hassidic approach Revived in a New Therapeutic Model Dr. Ziva Bracha Gidron, Psychodramatist and Psychotherapist | Manager of the Jerusalem institute of psychodrama Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality study Project Lecture in the WPA International Congress on Spirituality and Psychiatry | Dec 1-4, 2019 | Jerusalem, Israel. The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this event are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
ד"ר זיוה ברכה גדרון: "אחדות ההפכים"- יצירת מרחב של תקווה בטיפול בפסיכודרמה שילוב בין תפיסות פסיכודינמיות ועולם הרוח על פי החסידות הרצאה של ד"ר זיוה ברכה גדרון, פסיכודרמטיסטית ופסיכותרפיסטית | מנהלת המכון הירושלמי לפסיכודרמה. הרצאה בנושא: "אחדות ההפכים"- יצירת מרחב של תקווה בטיפול בפסיכודרמה שילוב בין תפיסות פסיכודינמיות ועולם הרוח על פי החסידות ההרצאה התקיימה בכנס בנושא פסיכיאטריה ורוחניות של ארגון הפסיכיאטרים העולמי | 1-4/12/2019 | ירושלים המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
ד"ר מיכאל אבולעפיה – ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל
ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיין: ד"ר מיכאל אבולעפיה, פסיכיאטר, חבר הוועדה המלווה של פרוייקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל | מייסד שיטת "הפסיכותרפיה היהודית האינטגרטיבית". המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
Dr. Michael Binyamin Aboulafia – Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. Dr. Michael Binyamin Aboulafia, Psychiatrist | Founder of "Integrative Jewish Psychotherapy“ | Research team member of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
גבי שטרנגר – ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל
ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיין: גבי שטרנגר, פסיכולוג קליני מומחה | חבר הוועדה המלווה של המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל | מרצה במכון מגיד | חבר קרן שטוטגארט-להרהאוס לדיאלוג בין-דתי בגרמניה המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
Gabriel Strenger, Clinical psychologist | Research team member of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project | Lecturer at the Magid Institute | Member of Stuttgarter Lehrhaus Foundation for Interreligious Dialogue in Germany The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
Gabriel Strenger – Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. Gabriel Strenger, Clinical psychologist | Research team member of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project | Lecturer at the Magid Institute | Member of Stuttgarter Lehrhaus Foundation for Interreligious Dialogue in Germany The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University.
גבי שטרנגר – ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיין: גבי שטרנגר, פסיכולוג קליני מומחה | חבר הוועדה המלווה של המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל | מרצה במכון מגיד | חבר קרן שטוטגארט-להרהאוס לדיאלוג בין-דתי בגרמניה המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
יעל שפיר גריבי- ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל
ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיינת: יעל שפיר גריבי, (מ.א.) פסיכותרפיסטית ויועצת | מאמנת NLP מוסמכת יוצרת שיטת הטיפול בייבלתרפיה משתתפת במחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדוברת ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
Yael Shafir Garibi – Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. Yael Shafir Garibi, Psychotherapist & Consultant | N.L.P Certified Trainer | Founder of Bible-Therapy treatment method Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality study Project The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
ד"ר זיוה ברכה גדרון – ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל
ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיינת: ד"ר זיוה ברכה גדרון, פסיכודרמטיסטית ופסיכותרפיסטית | מנהלת המכון הירושלמי לפסיכודרמה | משתתפת במחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדוברת ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
Dr. Ziva Bracha Gidron – Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. Dr. Ziva Bracha Gidron, Psychodramatist and Psychotherapist | Manager of the Jerusalem institute of psychodrama | Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality study Project The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
Dr. Ziva Bracha Gidron – Interview | Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project
Interview as part of the Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality Research Project. Dr. Ziva Bracha Gidron, Psychodramatist and Psychotherapist | Manager of the Jerusalem institute of psychodrama | Participant of Psychotherapy Integrated Jewish Spirituality study Project The study is supported by the John Templeton Foundation, with the participation and direction of Brigham Young University. The views expressed in this Interview are those of the speakers and do not necessarily reflect the positions of the John Templeton Foundation or Brigham Young University
ד"ר זיוה ברכה גדרון – ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל ראיון במסגרת פרוייקט המחקר פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המרואיינת: ד"ר זיוה ברכה גדרון, פסיכודרמטיסטית ופסיכותרפיסטית | מנהלת המכון הירושלמי לפסיכודרמה | משתתפת במחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בראיון זה הם של הדוברת ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
פאנל בנושא השימוש בטקסט/מדרש בטיפול
פאנל בנושא השימוש בטקסט/מדרש בטיפול שהתקיים ביום עיון על פסיכותרפיה רוחנית יהודית, בו השתתפו ד"ר מיכה אנקורי, פסיכולוג קליני וחוקר המיסטיקה היהודית, פריידי מרגלית, מייסדת תפישת המטאיזם, נעם שפירא, מנהל ביה"ס לתורת הנפש. יו"ר הפאנל: ד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא, ראש החוג למיסטיקה ורוחניות, המכללה האקדמית צפת. יום העיון התקיים במוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב ב- 8/9/2019. זהו יום עיון ראשון מסוגו שעסק בפסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון עסק בכמה סוגים של חיבורים- חיבור בין פסיכותרפיה לבין רוחניות יהודית לגווניה וזרמיה השונים, חיבור בין האקדמיה לשדה הטיפול שמשלב רוחניות יהודית, וחיבור בין המטפלים המשלבים בעבודתם רוחניות יהודית (כצעד ראשון לבניית קהילה של פסיכותרפיה רוחנית יהודית בישראל). יום העיון התקיים במסגרת פרויקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית. המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
המחקר העדכני בנושא רוחניות בטיפול- פרופ' עפרה מייזלס
פרופ' עפרה מייזלס, אוניברסיטת חיפה, ראש המרכז לחקר וטיפוח רוח האדם (בהקמה), על המחקר העדכני בנושא רוחניות בטיפול. ההרצאה ניתנה ביום העיון על פסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון התקיים במוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב, ב- 8/9/2019. זהו יום עיון ראשון מסוגו שעסק בפסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון עסק בכמה סוגים של חיבורים- חיבור בין פסיכותרפיה לבין רוחניות יהודית לגווניה וזרמיה השונים, חיבור בין האקדמיה לשדה הטיפול שמשלב רוחניות יהודית, וחיבור בין המטפלים המשלבים בעבודתם רוחניות יהודית (כצעד ראשון לבניית קהילה של פסיכותרפיה רוחנית יהודית בישראל). יום העיון נערך במסגרת פרויקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית. המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדוברת ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג.
הגישה ה"פרוגנוסטית" ופסיכולוגיית הצמצום- פרופ' מרדכי רוטנברג
הגישה ה"פרוגנוסטית" ופסיכולוגיית הצמצום- פרופ' מרדכי רוטנברג, האוניברסיטה העברית בירושלים, נשיא מכון רוטנברג – המרכז לפסיכולוגיה יהודית ע"ש בעז רוטנברג, חתן פרס ישראל לחקר העו"ס 2009. ההרצאה ניתנה ביום העיון על פסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון התקיים במוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב, ב- 8/9/2019. זהו יום עיון ראשון מסוגו שעסק בפסיכותרפיה ורוחניות יהודית. יום העיון עסק בכמה סוגים של חיבורים- חיבור בין פסיכותרפיה לבין רוחניות יהודית לגווניה וזרמיה השונים, חיבור בין האקדמיה לשדה הטיפול שמשלב רוחניות יהודית, וחיבור בין המטפלים המשלבים בעבודתם רוחניות יהודית (כצעד ראשון לבניית קהילה של פסיכותרפיה רוחנית יהודית בישראל). יום העיון נערך במסגרת פרויקט המחקר על פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית. המחקר התקיים בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. הדעות המובעות בהרצאה זו הם של הדובר ולא בהכרח משקפות את עמדות קרן ג'ון טמפלטון או אוניברסיטת בריגהם יאנג
תקציר ממצאי המחקר- פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית
המחקר אודות פסיכותרפיה המשלבת רוחניות יהודית בישראל התבצע באוניברסיטת חיפה על ידי פרופ' עפרה מייזלס מאוניברסיטת חיפה וד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא מהמכללה האקדמית צפת. המחקר נערך בתמיכת מענק מקרן ג'ון טמפלטון והשתתפות אוניברסיטת ברגהם יאנג ביוטה ארה"ב. זהו מחקר פורץ דרך, והוא הראשון בעולם שחקר פסיכותרפיה שמשלבת רוחניות יהודית בישראל, מתוך מטרה להבין איך היא מתבצעת, באילו מצבים היא מטפלת, מה קורה במהלכה, מה סוג ההתערבויות שמטפלים המשלבים רוחניות יהודית נוקטים בהם, מה הדומה והשונה בין הגישות הטיפוליות השונות, ועוד. המחקר נעשה בכלים כמותיים ואיכותניים, ופנה אל מטפלים מוסמכים בישראל אשר משלבים בעבודתם הטיפולים רוחניות יהודית.
שאלות המחקר הכמותי היו- מה הן סוגי ההתערבויות בהן המטפלים המשלבים רוחניות יהודית משתמשים בפועל, מתי ובאיזה תדירות הם משתמשים בהן ולאיזו מטרה? עד כמה ההתערבויות הללו מועילות למטופלים? במחקר השתתפו 16 מטפלים ו26 מטופלים והדיווח כלל 109 פגישות טיפוליות. תהליך איסוף הנתונים ארך כ-10 חודשים.
שאלות המחקר האיכותני היו- כיצד ההתערבויות הרוחניות באות לידי ביטוי? באיזה מובן התערבויות אלה רוחניות לדעת המטפלים? כיצד המטפלים מבחינים בין נושאים רוחניים לפסיכולוגיים? מהן הדרכים בהן מחליטים המטפלים על הפרשנות שהם נותנים לבעיה, ועל השימוש בהתערבות רוחנית מסיימת? המחקר התבסס על 15 ראיונות עומק חצי מובנים עם מטפלים המשלבים רוחניות יהודית
נקודות מרכזיות מתוך ממצאי המחקר הכמותי
ממצאים הקשורים לקלינאים-
- השיוך הדתי/רוחני של הקלינאים והמטופלים היה מגוון ונפרש לאורך הרצף מחילונים לחרדים.
- מטפלים הרגישו שאף על פי שהלימודים המקצועיים שלהם לא הכשירו אותם כיצד לשלב רוחניות או רוחניות יהודית בטיפול, חייהם המקצועיים תואמים את נקודת מבטם הרוחנית האישית והתפתחותם הרוחנית האישית.
- התגלה כי האופן בו קלינאים משלבים רוחניות בעבודתם מושפע מצורכי המטופל ונעשה כתשובה לשאלותיהם, וגם נעשה מתוך יוזמה של הקלינאי באופן אקטיבי, לפי שיקול דעתו.
- ההתערבויות הטיפוליות המובילות היו כלליות באופיין ולא רוחניות או יהודיות באופן ברור. להלן דוגמאות בולטות לשימוש בהתערבויות באחוזים: קבלה ללא תנאי (57.1%) , שימוש במטאפורות (49.0%), שיעורי בית (48.0%), תשומת לב לרגשות הלקוח (45.9%), עידוד מודעות לכאן ועכשיו (41.8%), זיהוי רגש (41.8%) והתמקדות בסביבה חמה תומכת (40.8%).
- התערבויות רוחניות תוארו ב-83 מתוך 109 המפגשים וכללו "להיות קשובים לליבם" (64.3%), בחינת נפשו הרוחנית של המטופל (39.3%), עיסוק בשאלת הבחירה מנקודת מבט רוחנית (30%), תקווה (30%), הקשבה לנושאים רוחניים (28%) הכרה בטוב הפנימי הרוחני (18%), תפילה, (17%).
- התערבות יהודית ייחודית: תיקון (תהליך "תיקון"), באמצעות טקסטים (20%), הכרת תודה (20%).
ממצאים הקשורים למטופלים-
- מרבית המטופלים היו מוכנים לדון בטיפול שלהם בסוגיות דתיות ורוחניות, ודיווחו כי המסורת היהודית חשובה בחייהם.
- לאורך תהליך הטיפול המטופלים הראו דפוסים שונים של תהליכי שינוי רגשיים (חיוביים ושליליים) ודפוסים שונים של תהליכי שינוי הקשורים ברווחתם האישית (wellbeing). כ
- אצל רוב המטופלים חל שיפור משמעותי בחוויה הרגשית שלהם. רוב המטופלים תיארו עלייה ברגשות חיוביים, ואחרים תיארו ירידה ברגשות שליליים. רק חלק קטן יחסית מהמטופלים תיארו בו זמנית עלייה ברגשות החיוביים וירידה ברגשות השליליים. עבור חלק קטן מהמטופלים תהליכי השינוי הרגשי של המטופלים לא הראו מגמה ברורה של שיפור.
- נמצא קשר ברור בין אימוץ הצעות הקלינאי לבין עלייה ברווחת חייו (wellbeing) של המטופל, כפי שהוערך על ידי חישוב היחס בין הרגשות החיוביים לשליליים.
תמות מרכזיות במחקר האיכותני
- זהירות סביב חשיפת האלמנט הרוחני יהודי בטיפול– מטפלים רבים ציינו זהירות ו/או הדרגתיות בחשיפת האלמנט הרוחני ו/או יהודי בטיפול בשל אי רצון להיות מתויגים או לעורר התנגדות או תחושת כפייה. אחרים ציינו זאת כהתחשבות במטופל או כעמדה טיפולית שבה התכנים צריכים לעלות מהמטופל.
- "שפה" של מגזרים שונים– מספר מטפלים ציינו התאמה של השפה/מטאפורות/סיפורים שלהם לפי המטופלים, על מנת לא לחסום את האפשרות להיפתח לטיפול ולקשר הטיפולי
- אוניברסליות – פסיכותרפיה רוחנית יהודית לכולם– כל המרואיינים ציינו שהגישה הטיפולית שלהם מתאימה למגוון המגזרים היהודים וגם לאוכלוסייה לא יהודית, אם כי לא תמיד יש להם הזדמנות למפגש עם מגזרים שונים ודתות שונות.
- שילוב גוף-נפש – מצאנו כי הן מטפלים קונבנציונליים כגון פסיכיאטר ופסיכולוגים קליניים, והן מטפלים יותר אלטרנטיביים, נטו להתייחס לגוף בטיפול, בין אם בתיאוריה או כהתערבות. חלק מהמרואיינים ייחסו שילוב זה בין הגוף לנפש ליהדות. דבר זה בולט נוכח אי התייחסות לגוף בטיפול דינמי מקובל.
- זהות רוחנית/ חילונית/ דתית– מרואיינים רבים ציינו סוג של התנגדות לקטגוריות המבחינות בין חילוני, דתי ורוחני. חלקם ציינו כי אין הבדל בין רוחניות ויהדות, וחלקם אף ציינו רצף בין שלושת המושגים: חילוני-רוחני-יהודי.
- דרכי טיפול- לאורך הראיונות המטפלים תיארו את הכלים הרוחניים יהודיים בהם הם משתמשים בטיפול.
להלן עיקריהם-
- הכלי זה התפיסה– מטפלים רבים ציינו כי התפיסה הרוחנית-יהודית מנחה את הגישה הטיפולית והן את ההתערבויות, לאו דווקא באופן גלוי. מטפלים הדגישו כי למעשה ה"כלי" הטיפולי הרוחני- יהודי המשמעותי ביותר הוא עצם התפיסה הרוחנית יהודית של המטפל איתה הוא מגיע לטיפול ודרכה הוא רואה את המטופל.
- טקסט – מרואיינים רבים תיארו שימוש בטקסטים של מקורות יהודים במהלך הטיפול. כמה מרואיינים תיארו את השימוש בטקסט כמהלך שעומד בתשתית הטיפול ואינו גלוי בהכרח למטופלים. השימוש בטקסטים בטיפול המתואר בראיונות נעשה על ידי שילוב סיפורים, משלים, מעשיות, פסוקים מהתנ"ך ומהספרות היהודית בכללותה.
- שפה– לאורך הראיונות מטפלים נתנו מקום גדול לשפה בתהליכים הטיפוליים. אחד ההיבטים המשמעותיים של השפה בטיפול שעלו בראיונות הוא שילוב של מושגים יהודיים אשר המטפלים יצקו לתוכם תוכן פסיכותרפי.
- תפילה– בראיונות התגלה כי מטפלים רבים משתמשים בתפילה באופנים שונים בטיפול. התפילה יכולה להיות בעלת מאפיינים דתיים יהודיים, והיא יכולה להיות תפילה רוחנית, שאינה בהכרח דתית. כמה מטפלים סיפרו על תהליך כתיבת תפילה אישית כחלק מהתהליך הטיפול, על תפילה משותפת עם המטופל, והיו שתיארו תפילה שלהם לפני או במהלך הטיפול ללא ידיעת המטופל.
- התערבויות שלא הופיעו בממצאים– באופן מפתיע, פרט לתפילה, לא תוארו בראיונות התערבויות טיפוליות הקשורות לפרקטיקות יהודיות נפוצות. ייתכן שממצא זה קשור לתמה מרכזית מהממצאים של זהירות המטפלים סביב ביטוי האלמנט הרוחני היהודי בטיפול.
דיון
תוצאות המחקר הכמותי והמחקר האיכותני מדגישים מספר סוגיות
- קלינאים חשים ביטחון בדרך בה הם משלבים רוחניות ורוחניות יהודית בטיפול הפסיכותרפי שלהם. הם אקלקטיים, רואים את עצמם כמתאימים באופן אוניברסאלי גם עבור מטופלים שאינם דתיים. ואכן ניתן לראות מגוון בזהויות הדתיות והרוחניות בקרב הקלינאים והמטופלים מחילונים לחרדים.
- קלינאים זהירים בדרך בה הם מציגים רוחניות יהודית בטיפול מכיוון שהם חשים שהם צריכים להתאים את עצמם לצרכי המטופל ולמידת הפתיחות שלו לנושאים אלה. הם מאמינים כי גם אם בטיפול הם לא דנים במפורש ברוחניות, העמדה הרוחנית הפנימית שלהם, שהתפתחה לאורך חייהם המקצועיים כמו גם האישיים, היא המרכיב המשמעותי. לעתים קרובות הם משתמשים בשפה שתהיה נגישה למטופל כדי להעביר את התובנות הרוחניות שלהם כך שיענו לצרכיו; עם זאת הם הופכים להיות יותר אקטיביים כאשר הם מרגישים בטוחים יותר שזה מתאים למטופל. זה בא לידי ביטוי גם בכך שהם משתמשים בהתערבויות טיפוליות כלליות בתדירות גבוהה בהרבה מהתערבויות בעלות אופי רוחני או רוחני-יהודי.
- הקלינאים נוטים להתמקד ברגשות ("הלב"), משתמשים בפרספקטיבות והתערבויות גוף-נפש, מדגישים את מרכזיות הקבלה והטוב הפנימי, ונוטים להבליט סוגיות של משמעות, ייעוד ותקווה.
- נראה כי המטופלים מרוויחים מהטיפול ומצבם משתפר כאשר הם מדווחים שעקבו אחר הצעות הקלינאים, ללא קשר לאיזו התערבות נעשתה על ידי הקלינאי. בכך הם מהדהדים את נקודת המבט של הקלינאים שמה שהכי חשוב זה ההתאמה למטופל, ולא ההתערבויות הספציפיות.
- כדי להעמיק בממצאים ראשוניים ומבטיחים אלה, נדרשות מדגמים גדולים יותר.