מחקר
מטרה מרכזית של המרכז הינה קידום המחקר בנושא רוחניות ורוח האדם מתוך נקודת מבט רב-דיסציפלינרית
וקידום מחקר יישומי שמסייע בתרגום הידע האקדמי לשדות פעילות שונים.
צוות המרכז עוסק במחקר בתחומים מגוונים. להלן חלק מנושאים אלו:
חוקרי המרכז
פרופ' עפרה מייזלס פרופ' לפסיכולוגיה התפתחותית בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה ופסיכולוגית קלינית; שימשה כדיקן הפקולטה לחינוך וכיו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך.
מחקריה התבססו על תיאוריית ההתקשרות ועסקו ביחסים קרובים (רומנטיים, חברויות) ובעיקר ביחסי הורים ילדים תוך דגש על ההקשר החברתי-תרבותי הישראלי והמעבר מהתבגרות לבגרות בישראל. בנוסף התמקדה במערכת המוטיבציונית של טיפול (CARING) וכתבה על כך ספר – The Caring Motivation- שיצא לאור בהוצאת אוקספורד. יש לה כ-100 פרסומים שונים, מאמרים, פרקים וספרים במיגוון במות פרסום.
בעשור וחצי האחרונים היא מתמקדת במחקר על המימד הרוחני של ההתפתחות האנושית ועל חיפוש משמעות והתפתחות רוחנית. היא הייתה בין יוזמי ומארגני הכנס האקדמי הישראלי לחקר רוחניות עכשווית ובין מקימי התוכנית לתואר שני בהתמחות בפסיכותרפיה אינטגרטיבית גוף-נפש-רוח. לאחרונה הקימה עם עוד שותפים את המרכז הרב-אוניברסיטאי לחקר וטיפוח רוח האדם.
דוא"ל: ofram@edu.haifa.ac.il
פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא היא ראש החוג למיסטיקה ורוחניות, תכנית לימודים אותה הקימה במכללה האקדמית צפת, ומעניקה תואר ראשון BA באישור המל"ג. בנוסף, היא שותפה להקמת מיזמים אקדמיים אחרים, כגון מרכז מיד"ע לחקר דתות עכשווית בישראל בחסות מכון ון ליר, האגודה הישראלית לחקר דתות, הכנס הישראלי לחקר רוחניות עכשווית. ד"ר רוח-מדבר שפירא היא מחלוצי חקר הרוחניות האלטרנטיבית העכשווית בישראל, ועסקה במחקר ביקורתי של מפגשים ומיזוגים שונים בין הרוחניות לבין מסורות וממסדים, כגון המפגש בין ניו אייג' ליהדות, בין ריפוי אלטרנטיבי-רוחני ופוסטמודרניזם, בין המדינה ל"כתות" ועוד.
גרה ברעננה, נשואה, אם לשתי בנות מתוקות.
מחקרים לדוגמה: על חוק ההיפנוזה הישראלי והשפעתו על שדה הטיפול הרוחני-אלטרנטיבי, דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית, מזווית יונגיאנית, ניתוח פרוידיאני של אגדת חז"ל על דוד והתהום, על תפקיד השפה בשיטות הטיפול הרוחניות-אלטרנטיביות, המשגה של חוויות שיא חיוביות.
דוא"ל:m.ruahmidbar@gmail.com
ד"ר שירי לביא חוקרת בחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך באוניברסיטת חיפה. מחקרה, שנעשה ברובו מפרספקטיבה של פסיכולוגיה חיובית, עוסק בעיקר במערכות יחסים, חוזקות אופי (ופיתוחן), ותחושת משמעות. בשנים האחרונות, מחקרה של ד"ר לביא מתמקד בחקירת תחומים אלו בעיקר בקרב מורים ובארגוני חינוך.
מחקריה של ד"ר שירי לביא פורסמו בכתבי עת מובילים בפסיכולוגיה חיובית, פסיכולוגיה ארגונית, וחינוך, והיא מכהנת כעורכת-משנה (co-editor) של כתב העת הבינלאומי המוביל Journal of Happiness Studies. היא חברה בועדת ההיגוי של החטיבה החינוכית של האגודה הבינלאומית לפסיכולוגיה חיובית, והובילה את הכנס של החטיבה בבודפשט ב- 2018.
מחקרים לדוגמה: מחקר על טיפוח חוזקות אופי בבתי ספר, מחקר על השפעת תחושת המשמעות של מורים על מערכות היחסים שלהם עם תלמידיהם ועל שביעות רצונם
ד"ר קרן צרפתי היא מייסדת שותפה של מכון האקומי ישראל לפסיכותרפיה דינמית מבוססת מיינדפולנס וגוף ומנהלת הכשרה קלינית ושיתופי פעולה במאפס ישראל Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies היא מקימת הקבוצה הישראלית למחקר פסיכדלי וחוקרת קלינית במחקר הבודק את השפעת תרפייה מבוססת MDMA עם פגועי טראומה. גישתה הטיפולית מציעה מודל אינטגרטיבי של ריפוי וגדילה ומושרשת בגישות פסיכולוגיות מערביות, גישות שמאניות ותורות רוח מזרחיות.
קישור לקריאת מאמרים ופרסומים
כתבה על המחקר שלי בנושא של תיעדוף משמעות ב Greater Good Center של אוניברסיטת ברקלי.
https://greatergood.berkeley.
עורכת שותפה של הספרים: Meaning in Positive and Existential Psychology , Clinical Perspectives on Meaning מפתחת שותפה של התוכנית: Mindfulness Based Meaning Program
יו"ר שותפה של הכנס שערים לרוח בפסיכותרפיה וייעוץ, ראש מכון מצפן לחקר ויישום משמעות בחיים.
פרופ' עודד מימון הוא ראש קתדרת אורקל באוניברסיטת תל אביב. לפני כן היה בMIT בארה"ב. עודד פרסם עשרה ספרי מחקר בינלאומיים ועטורי פרסים במתמטיקה ואלגוריתמים בתחום הבינה המלאכותית, ושני ספרים בתחום התודעה (האחרון כעורך משותף של הספר "מהי תודעה" ב 2018). עודד הנחה מעל מאה סטודנטים למסטר ודוקטורט, חלקם כבר פרופסורים מן המניין בארץ ובעולם, ומובילים בתעשיית ההייטק. בסמסטר האחרון (2018) עודד פיתח ולימד קורס מתקדם באוניברסיטת תל אביב על החיים בעתיד הקרוב (פרויקט Digital Living 2030 ביחד עם אוניברסיטת סטנפורד), ובנוסף קורס במתמטיקה, רוחניות ותודעה במכללת צפת. קורסים ששמו דגש על טיפוח רוח האדם במציאות המורכבת של חיינו. במחקרו הנוכחי עודד מפתח את המתמטיקה של התודעה, שמובילה ללוגיקה חדשה (הנקראת לוגיקה רכה), המאפשרת שפה ומידול תהליכים פנימיים במקביל לחיצונים. המטרה היא לפתח ולפצח את האפשרות למחקר תודעתי אקדמי. המאמר הראשון בנושא יופיע ב2019 Axioms of soft logic. בנוסף ללימודיו האקדמיים עודד למד האקומי, שהיא שיטת טיפול פסיכוסומטית המשלבת מערב ומזרח. חוץ מהלימודים הפורמאליים עודד השתלם לעומק ישירות מהמקורות אצל פנדיטים (חכמים) הודיים בעת שבתון בוורנאסי (כפרופסור ב BHU), אצל שמאנים דרום אמריקאים ואדמו"ר קבלי. השתלמות בתודעה הגיעה גם כסקיפר של סירת מפרש קטנה שחוצה את האוקיאנוס בחסדי הרוח (ומגיעה מבוסטון לארץ).