על אהבה | פרופ' אילן גור זאב

פרופ' אילן גור זאב, פרופ' מן המניין באוני חיפה, הוגה, פילוסוף ואיש חזון

4 ינואר 2012, יום לפני מותו בגיל 56, בהרצאה אחרונה של פרידה בפני סגל האוניברסיטה והפקולטה, קולגות, תלמידי מחקר וחברים. אילן גור-זאב, שחלה במחלה חשוכת מרפא, נשא את ההרצאה בקול חלש אבל כדרכו, בביטחון ובאומץ. לאחריה נפרד, במשך דקות ארוכות, משורת העמיתים שהגיעו להביע בפניו את אהבתם ולהעניק לו חיבוק חם.

אילן גור זאב נתן ביטוי להגותו ותובנותיו שעסקו על פי רוב בביקורת נוקבת על החינוך כמשעבד ומנרמל.  אך הפעם התייחס גם ואולי אף בעיקר למרכזיותה של האהבה:

"והעובדה שאין מציאות אחת אלא זירות סוציו-אקונומיות שונות שבולעות זו את זו, שמשפיעות זו על זו, היא פתח לתקווה של חינוך לחיים בין לבין,  של חינוך שידריך את ילדינו איך לחצות גבולות חברתיים,  איך לא להיות קורבנות גרידא ולא לשתף פעולה עם הפרי הרגיל של מערכת החינוך שהוא יצרן החינוך המנרמל של קורבנות המשעתקים את השיטה... אני אומר שעלינו לחנך את צעירנו ואת עצמנו לחציית גבולות, לחיים בסדקים, במעבר. אלה לא יהיו אפשריים אם לא יהיה מקום לארוס. כל מפגש אנושי הראוי לשמו חייב לכלול נקודת מפגש שיכולה להיות ביטוי של אהבת חיים, אהבה."

ובסוף דבריו נפרד באהבה:

"היש הוא המפגש עם הנפלאוּת.

הולדתו של היש באהבה

ותכלית הקיום הוא באהבה עם התשוקה לשוב אל האין.

ביטויי אין ספור לה: מהתאבדות ועד הקונצנזוס,

היחדנס הזה,

השיבה לרחם,

האתנוצנריזם,

אחדות השורה.

לא שבכל סיטואציה אחדות אינה ראויה.

היא חשובה מאין כמותה ובה צריך להנכיח את האהבה אבל באופן שמשגיב,

שמאפשר לנו להשתבח תוך כדי ביקורת על מה שהיינו,

שהננו.

מתפתחות אפשרויות נוספות לחינוך שמאתגר את הנורמליות,

שמאתגר את ההשתקעות שלנו באופנות ובזהויות הקפואות.

נפתחות דלתות חשובות לחינוך לאהבה.

ואם אני יכול לסיים חלקי במפגש הזה שבו אני נפרד מכם אחרי כל כך הרבה שנים של תשוקה להיות חלק מהעשייה הזו –

אז אני אומר לכם שלום ותודה אין סופית

על האפשרות להיות חלק מהחבורה הזו,